Aura + Samet Üniversite Buluşmaları "Konforlu Yaşam Alanları" Atölye+Yarışma Başvuru Formu

Atölye+Yarışma Başvurusu İçin Lütfen Tıklayın.


Son Katılım Tarihi: 5 Mayıs Pazar 
Atölye Süreci: 15-16-17 Mayıs 2024 (Tam zamanlı katılım gerektirir.) 
Sergi Açılışı ve Ödül Töreni: 17 Mayıs Cuma 
Yer: MSKÜ - Mavi Çatı
(Bilgilendirme: Katılımcılar 15-16-17 Mayıs tarihlerinde ders ve stüdyolardan muaf olacaktır.)

Bu atölye, İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi - AURA İstanbul ve Türkiye'nin lider mobilya aksesuar markası SAMET tarafından, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Mimarlık bölümünde eğitim alan tüm öğrencilere yönelik düzenlenmektedir.
Mimarlık ve şehircilik alanında kendilerine daha derin bir boyut katmak isteyen, tasarıma ilgi duyan gençlerle birlikte “Konforlu Yaşam Alanları” üzerine, mimar-eğitimci, transdisipliner mekânsal araştırmacı Bilge Bal yürütücülüğünde gerçekleşecek. Atölye katılımcıları tarafından iki kişilik gruplar halinde üretilecek projeler, jüri tarafından değerlendirecek ve başarılı bulunacak bir projenin sahipleri "Samsung Galaxy Tab S9 FE" tablet ve S Pen akıllı kalem ile ödüllendirilecek. Türkiye'nin farklı üniversitelerinde yıl boyunca düzenlenecek atölyeler sonucunda seçilecek projenin sahiplerine ise yurtdışı seyahat bursu ile uluslararası bir mesleki etkinliğe katılım ödülü verilecektir. 
Atölye İçeriği: 
Küresel ölçekte gerçekleşen ve yakın gelecekte de yoğunlaşarak devam edecek olan kentsel nüfus artışı, özellikle metropol alanlarında daha büyük nüfus baskılarına, kültürel ve ekolojik tahribata yol açmaktadır. Uygun fiyatlı konut krizi dünyanın dört bir yanındaki şehirlere genişlemeye devam etmektedir. Bu atölye ise dönüşebilen, küçük ve konforlu yaşama mekanları için uygulanabilir ve tekrarlanabilir fikirler arar. 
Katılımcılar, küçük yaşam alanlarının mekânsal organizasyonunu yeniden düşünmeye davet ediliyor. Atölye kapsamında, farklı mekan kurucu ögeler ve mobilyalar ile dönüşümünü sağlayacak yaratıcı tasarım fikirleri geliştirilmesi bekleniyor. Bunun yanında mekan ögelerini sanatsal bir kaygı ile tekrar yorumlamak, farklı duyu ve algı boyutlarında keşfetmek, dekompoze etme, tekrarlama gibi metotlarla nesnenin dönüşüm ve hareket potansiyellerini etüt etmek veya fonksiyonel ilişkileri açısından yeniden tanımlamak, yeniden işlevlendirmek de yöntemler arasında yer alabilir.  
Atölyeye dahil olacak katılımcılardan beklenen: 
 
  • küçük yaşam alanlarının, farklı mekan kurucu ögeler ve mobilyalar ile dönüşümünü sağlayarak farklı kullanım fikirleri geliştirilmesi,
  • mekanı devinim/dönüşüm/değişim pratiği üzerinden SAMET ürünleri ile yeniden tanımlamaları,
  • kullanıcısı için konforlu bir mekana dair yeni fikirler geliştirilmesidir. 
 
Bilge Bal hakkında: 
İTÜ Mimarlık’ta lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım’da yüksek lisans, İTÜ Mimari Tasarım’da doktora eğitimini tamamladı. 2012’den beri tam-zamanlı fakülte üyesi ve misafir öğretim görevlisi olarak araştırmasını kolektif deneyime açan ve zeminini genişleten stüdyolar kurguluyor, başka dersler yürütüyor. Açık konuşma ve atölye serileri tasarlıyor, göçebe sergiler örgütlüyor. Araştırmasına dair çeşitli davetli sunuşları ve çizim atölyeleri yürütücülükleri bulunuyor. 2007’den beri Assos kazı ekibi üyesi, arkeolojik kazı çalışmalarına katılıyor. 2021 yılında kırk yaş altı genç yaratıcılardan biri olarak mimarlık pratiklerinin çeşitliliğini kutlayan GEMMS / Genç Mimarlık Seçkisi ve Sergisi’nde yer aldı. Muhafaza/Mimarlık (İletişim Yayınları, 2019), Kıtanın Başkentleri: Paris, Berlin (İhsan Bilgin’le, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2016) kitaplarının editörlüğünü yaptı. Arzu Mimarlığı: Mimarlığı Düşünmek ve Düşlemek (İletişim Yayınları, 2012) derlemesindeki yazarlardan biri oldu. Takımyıldız bakışı, çok disiplinli çizim pratiği ve çizginin halleri, spekülatif çizim, mimarlık-edebiyat ilişkisi, çizim-metin/çizgi-kelime arasındaki ilişkiyle yakından ilgileniyor. 2017’den beri Manifold’da yazıyor ve konumlu çizim pratiklerine duyduğu merakla 2021’den beri, kurucusu olduğu Dirty Drawings isimli, bağımsız bir akademik paylaşım ortamının etkinliklerini tasarlıyor ve küratörlüğünü sürdürüyor.

Son Güncelleme : 24.04.2024 14:14 Okunma Sayısı : 239

Son Haberler