"Architectural Episodes 2: New Dialogues in Architectural Education and Practice" organizasyonu ile işbirliği içerisinde düzenlenen "Muğla Transcripts In/On Disasters: Forest Fires 2021" çalıştayı

Etkinlik Posteri

İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen "Architectural Episodes 2: New Dialogues in Architectural Education and Practice" isimli organizasyonun bir parçası olarak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile işbirliği içerisinde "Muğla Transcripts In/On Disasters: Forest Fires 2021" başlıklı bir çalıştay düzenlenecek. Bu çalıştayda, Muğla'da 2021 yılı yaz aylarında çıkan orman yangınlarına dair ulusal ve uluslararası farkındalık yaratmak amacıyla yangın süreci ve sonrasına dair bir görsel arşiv oluşturulması hedefleniyor. İşbirliği kapsamında her iki üniversitenin öğrencilerinin de katılabileceği, İstanbul ve Muğla'da gerçekleşecek çalıştayın ortaya çıkardığı temsiller/görseller/ürünler panel ile eşzamanlı olarak sergilenecek.

29 Temmuz 2021 tarihinde Muğla ilinde çeşitli ilçelerde başlayan orman yangınları, il genelinde yaklaşık iki haftaya yayılan yangınların kontrol altına alınıp söndürülmesiyle sonlandı. İklim değişimine bağlı olarak bölgede sıcaklıkların 45-50 derecelere çıktığı bu tarihlerde ormanlık alanlar yandı ve yangın küçük yerleşimlerini de tehdit edecek şekilde yayıldı. Yaşanan afete ilişkin farkındalık yaratılması amacıyla Afet Üzerine/İçinde Muğla Suretleri: Orman Yangınları 2021 başlığı altında bir çalıştay kurgulanmıştır. Çalıştayda bölgeye ilişkin süreç ve sonrasının tartışılması, gelişmelerin kayıt altına alınması, bir görsel arşiv oluşturulması ve tüm bu sürecin öğrencilerce görselleştirilmesi planlanmaktadır. Yangın afeti sürecinde ve sonrasında mimarın rolünün tartışılması, ve mimari üretim alanı için önemli bir veri olacak olan coğrafyaya ve geçirdiği afetlere ilişkin yerel bilginin ve bilimsel bilginin toplanması bölgenin gelişimine yönelik projelerde önemli bir kaynağa dönüşebilecektir.
Çalıştay tarihlerinden önce güz ve bahar dönemi başlangıcında belirlenen alan(lar) ziyaret edilerek afet alanlarının yerinde görülmesi düşünülmüştür. 05-06 Mart 2022 tarihlerinde Çalıştay kapsamındaki panelde her iki üniversitenin çağrılı konuşmacılarının süreci aktarmaları ve öğrencilerle birlikte bir tartışma platformu oluşturulması hedeflenmiştir. Panelde ekolog, orman mühendisi, yangın söndürme sürecine dahil olan yerel birimler, yerel halk ve üreticiler, sürece dahil olan aktörler ve ilgili bilim alanlarında uzmanların (ekoloji, iklim, doğal ve yapılı çevre vd.) katılacağı planlanmıştır. Alana yapılan ziyaretler ve panel sonrasında toplanan bilginin ve diyalogların bir dökümü yapılarak öğrencilerce infografiklerin oluşturulması ve görsel temsillerin sergiye hazır hale getirilmesi ile çalıştay sonlanacaktır. Sergide video/görsel kayıt ve öğrencilerin hazırladığı temsillerin çıktılarının birarada sergileneceği planlanmıştır.
 

5.03.2022

Son Etkinlikler